Back

Tanácsok szülőknek

Kedves Szülők!

Most induló rovatunkban szeretnénk elérhetővé tenni a részben a NytI TKK, valamint az MTA-NytI NyelvEsély Szakmódszertani Kutatócsoport  munkatársai által készített, szakmai forrásokra épülő tanácsokat. Emellett megosztunk és magyar jelnyelven és romani nyelven is hozzáférhetővé teszünk olyan fontos és hasznos információkat és tartalmakat, amelyek segítséget nyújthatnak a szülőknek és a családoknak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos nehézségek és ezek hatásainak kezelésében.

Mindezzel szeretnénk arra is ráirányítani újból a figyelmet, hogy  az emberek (gyermekek és felnőttek) biztonságérzetének megteremtésében rendkívül fontos szerepet játszik a nyelv, a nyelvi és kommunikációs biztonság. Ez nem csupán az információhoz saját nyelveinken való hozzáférés lehetőségét, hanem a kommunikáció mikéntjét, a kommunikációs partnerek egymáshoz történő folyamatos és kölcsönös alkalmazkodását is jelenti. A gyermekek társas és érzelmi fejlődésében kiemelt jelentőséggel bír a Mit? és Hogyan?, ám mindez, nehéz helyzetekben különösen,   mindannyiunk mentális egészségére hatással van.

Folyamatosan bővülő rovatunk első közleményében néhány tanácsot osztunk meg arról, mire figyeljünk, hogyan érdemes kommunikálnunk gyermekeinkkel a mindannyiunk számára komoly terheket és új helyzetet teremtő járványról, az otthonmaradás fontosságáról, hogyan növelhetjük a gyermekek biztonságérzetét.

A továbbiakban videókat, linkeket, szakmailag ellenőrzött tartalmakat is közzéteszünk az intézményes digitális oktatás, az informális otthoni tanulás támogatásához, a szabadidő tartalmas eltöltéséhez.

Ebben a helyzetben sokszorosan megnő az  egymásra figyelés, a kölcsönös tisztelet, az összefogás és együttműködés szerepe.  Mert MINDENKI számít!

Célunk, hogy minél több hiteles információt tudjunk közvetíteni, ezért médiatartalmainkat folyamatosan frissítjük. Köszönjük, ha figyelemmel kísérik oldalunkat.

Az MTA-NytI NyelvEsély Szakmódszertani Kutatócsoport munkatársai,

Nyelvtudományi Intézet (MTA Kiválósági Központ)
Többnyelvűségi Kutatóközpont

Magyar nyelvű tájékoztató:

Magyar nyelvű hanganyagként meghallgatható itt:

A tájékoztató jelnyelven:

Romani tájékoztatók:

A romani hanganyagot meghallgathatják itt: